Zuglói Waldorf Iskola

Zuglói Waldorf Iskola logó

Jerabek György

rendszergazda, szaktanár

digitális kultúra

Az óvodában gépészmérnök szerettem volna lenni, amikor azonban komolyra fordultak a dolgok, mégis a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola (ma: Óbudai Egyetem) műszaki tanár szakára jelentkeztem. Némi szerencsével itt sikerült műszaki akusztika és informatika ágazaton szakmai oklevelet szereznem és a tanári képesítést is abszolválni. A főiskola utolsó évében már egy általános iskolában kaptam lehetőséget – óraadóként – technikát tanítani, mellette egy szakközépiskolában szakmai ismereteket oktatni. Az oklevél kézhezvételét követően ebben az iskolában kínáltak teljes állást, de az élet mégis úgy hozta, hogy a programozói ágazatban helyezkedtem el.

Tanári pályafutásom következő állomása a Rákosmenti Waldorf Iskolához kötődik (ma: Sashalmi Waldorf Iskola) – itt kaptam felkérést, hogy eredeti szakmámhoz kapcsolódóan tartsak epochát az elektromosságról, majd újabb állomásként, a Gödöllői Waldorf Iskola – akkor még működő – gimnáziuma kért fel, hogy óraadóként a 9-12 évfolyamoknak oktassak informatikát. 

A Zuglói Waldorf Iskolában, annak megalakulásától jelen vagyok – rendszergazdaként kísértem útján egészen mostanáig, amikor is a Digitális kultúra nevű tantárgy oktatására kértek fel. Azok a kompetenciaterületek, amelyeket a kerettanterv e tárgyhoz kimeneti követelményként megfogalmaz, jelenlegi munkámhoz – információbiztonsági tanácsadóként is dolgozom – sok szállal kapcsolódnak, ezért szívesen vállaltam a felkérést, hogy ismét a tanári pályára lépjek.