Zuglói Waldorf Iskola

Zuglói Waldorf Iskola logó

Varga Zsófia

napközis tanító

3. osztály

Ha visszaidézem, hogy gyerekkoromban milyen foglalkozásokat képzeltem el magamnak, az első, ami eszembe jut, hogy tanító néni szerettem volna lenni.

A pályaválasztásig ez az elképzelés sok változáson ment át, de nem távolodott el nagyon. 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kaptam francia és történelem szakos bölcsész-tanári diplomát. Az egyetem után egy multinacionális nagyvállalatnál helyezkedtem el, ahol 10 évig dolgoztam. Ebben az időszakban született a három gyermekem is, akik által 2018-ban a Zuglói Waldorf Iskola közösségébe kerültem először szülőként, majd a korábbi munkahelyemet hátrahagyva a fenntartó egyesületnél titkárként, később iskolatitkárként. Az iskolai adminisztratív munkakörömnek hála, a Waldorf-pedagógia egyre több rétegét ismerhettem meg. Többek között ez inspirált arra, hogy visszakanyarodjak gyerekkori álmomhoz: 2022. januárjában elkezdtem a Waldorf-osztálytanító alapképzést, melynek a svájci Akademie für Anthroposophische Pädagogik kihelyezett tagozataként az Antropozófiai Pedagógiai Műhely ad otthont.

Nagy örömmel és várakozással nézek az új kihívás elé, mely 2023. szeptemberétől vár rám: a harmadik osztály napközise lehetek és immár pedagógusként vehetek részt az iskola életében. Hiszek abban, hogy az egyes gyermekhez a megismerésen és elfogadáson keresztül vezet az út, hogy minden nap új kiváncsisággal és nyitottsággal kell feléjük fordulnunk. A pedagógus minta a gyermek számára, nem csak az osztállyal való munkája, de a tanártársakkal és a szülőkkel való együttműködése, illetve a hivatása iránti lelkesedése ugyanúgy hosszú évekre meghatározhatja a gyermekek tanulás és iskola iránti érzéseit. Ez nagy felelősség, amivel legjobb tudásom szerint igyekszem élni.

Szabadidőmben szívesen kirándulok a családommal, lovagolok vagy biciklizem.