Zuglói Waldorf Iskola

Zuglói Waldorf Iskola logó
Felvételi jelentkezés

A felvételi folyamat általános leírása

Tudjuk, hogy a családok életében mérföldkő, egyben nagy felelősséggel járó szülői döntés is az iskolaválasztás, hiszen a gyermekük számára megfelelő intézmény megtalálása sok időt és tájékozódást igényel. Iskolánk számára is nagy jelentőséggel bír az, hogy olyan családokkal működjünk együtt 8 évig, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak gyermekük iskolai neveléséről, oktatásáról. Az egymás iránti nyitottság, a kölcsönös bizalom, a változásra való hajlandóság és a közös célok alapvető fontossággal bírnak a Waldorf-pedagógia elveinek megvalósulásában. Reméljük, hogy a honlapunkon található olvasnivalók és a velünk való ismerkedésre lehetőséget adó változatos események (Bepillantók, közösségi kirándulások, hétvégi kertészkedések, stb.) megfelelő segítséget nyújtanak a nem mindig egyszerű döntés meghozásában.

Az alábbiakban röviden olvashatnak intézményünk felvételi folyamatáról:

A felvételi folyamat minden év őszén kezdődik iskolahívogató programjainkkal, az úgynevezett Bepillantóval, amelyekről honlapunkon és Facebook-oldalunkon tájékozódhatnak. Ezek során az érdeklődő szülők ellátogathatnak iskolánkba, és különböző órákon, foglalkozásokon vehetnek részt. Kötetlen beszélgetés keretében igyekszünk választ adni a pedagógiánkkal és iskolánk mindennapjaival kapcsolatban felmerülő kérdésekre is, és a résztvevők megismerkedhetnek az iskolában dolgozó pedagógusokkal, az iskolát fenntartó Egyesület képviselőivel, valamint a már ide járó családok néhány felnőtt tagjával is.

A leendő első osztályba történő jelentkezés decemberben vagy január elején nyílik meg. Ekkor a gyermeküket ide íratni szándékozó családok kérdőívet és gyermekleírást küldenek el számunkra elektronikus úton. Ezt követi a szülőkkel, majd a gyermekekkel zajló személyes találkozás, ismerkedés, amely az osztálytanító és több pedagógus részvételével zajlik. A folyamat általában március végén zárul, ezt követően dönt a Tanári Konferencia a jelentkezett gyermekek felvételéről vagy elutasításáról. A beiratkozás ideje általában április közepe. 

Az osztálytanító leendő osztályának szüleivel még egyszer találkozik, egy nyár eleji szülői esten, az első osztályba felvételt nyert gyermekekkel pedig nyár végén szervez ismerkedő kirándulást. 

Az iskolánk felsőbb évfolyamaira jelentkezni szándékozó gyermekek felvételi folyamata a fentihez hasonlóan zajlik, annyi különbséggel, hogy az osztálytanító és a gyermek megismerkedése után a tanító „vendégségbe” hívhatja a gyermeket osztályába. A felvételről szóló döntés a próbahét után születik meg. A tanév során bármikor várjuk érdeklődésüket osztályainkkal kapcsolatban. A más iskolából jelentkező gyermekek az egyes évfolyamokra az aktuálisan szabad helyek függvényében és egyéb pedagógiai szempontok alapján nyerhetnek felvételt.

Hogy még pontosabb képet alkothassanak intézményünkről, kérjük olvassák el a  Szülői kézikönyvet.